Sos light do dziczyzny
Składniki:
1 łyżeczka masła, 50 g włoszczyzny, 1 mała cebula, 3 plasterki cytryny, 1 łyżeczka cukru, ½ szklanki wody, 1 kostka rosołowa, 1 łyżeczka natki pietruszki, sól, pieprz, estragon.
Sposób przygotowania:
Umyte warzywa pokroić, udusić z przyprawami i masłem na małym ogniu. Kiedy będą miękkie, wlać wodę i zagotować. Sos przecedzić, zabarwić karmelem przygotowanym z cukru, dodać natkę pietruszki i plasterki cytryny.
Sos light chrzanowy
Składniki:
1 łyżeczka utartego chrzanu, ½ łyżeczka cukru, 2 łyżeczki mąki, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, ½ szklanki wywaru z jarzyn, sól.
Sposób przygotowania:
Mąkę rozprowadzić częścią zimnego wywaru, dodać chrzan, resztę wywaru zagotować. Po lekkim przestygnięciu dodać przyprawy i jogurt.
jak wyleczyć naderwany mięsień [nofollow]